Sunday, June 04, 2006

Ha folytatnom kéne, abbamaradnék

The 'you' who you think you are does not exist.
- Alan Watts

Do not stray from "Walking is Ch'an, sitting is Ch'an!"
Essentially at ease whether talking or remaining silent, moving or staying still.
It is serene even when greeted with sharp weapons,
And is not worried about poisons.

It cannot be grasped, nor let go of,
But, if you do neither,
It goes its own way.
If you remain silent, it will speak.
Speak and it is silent.

- Ch'an Master Hsuan Chuen of Yung Chia
The Song of Enlightenment

A ch'an az kínaiul Zen. Tehát másik sárga nyelven.
Szóval az Igazság mint cimke, senem rémítő, senem rettenetes. És mint igazság sem ijedelmesen szörnyűségesen félelmetesen fffffúúúúúúúááááááááá....
Az csak az igazság.
Nagyon fontos elmondanom, hogy a dolgok azok amik. Amik történnek, azok történnek, de ha nem hiszed el ajánlok egy kísérletet. én mikor kicsi láma-állat vagyok nagyon szeretem, vagy épp kiwi-madár. Az aranyos.
Pár napig tégy úgy, hogy semmit nem csinálsz. Nem úgy értem, hogy otthon ülsz és cső, mert az valamit csinálva lenni. Hanem aktívan ne csinálj semmit. Ne hass semmire. Vegyél magadhoz egy jegyzetfüzetet meg egy ceruzát. Kapcsold ki és hagyd otthon a telefont. Öltözzél fel a legkényelmesebb ruhádba ami van, és menjél el helyekre. Csak úgy. Nézzed meg hogy mi van ott. És fontos: nem beszélhetsz senkivel. Lehet mosolyogni, nevetni, mutogatni, de hozzáérni nem. Illetve írhatsz is nekik a jegyzetfüzetbe. Pl.: Bocs de ma némasági fogadalmam van.
Ez az egész azért fontos mert így meg lehet tanulni figyelni. Figyelgessél dolgokat. Ne cigizz. Ha jól csinálod a figyelgetést, nem is fog kelleni többet. Próbálj nem hatni semmire. Főleg ha emberekkel van kapcsolatban. Csak üres teát ihatsz és csak üres rizst ehetsz, de ha jól csinálod a nemcsinálást nem leszel éhes vagy szomjas. Ezeket vész esetére készítsd magadhoz előbb. A cél a figyelgetéssel: Amikor kísértetként jársz majd az emberek között bele a világba, helyekre meg minden, akkor figyelgetned kell mindenre. Élvezni a napsütést, nézni a virágokat, meg hogy röpködnek a madarak, mit csinálnak az emberek és ha valami olyat látsz bárhol, bárhogy ami tetszik akkor azt leírod kijelentések formájában, semmihez nem kapcsolva. Pl.: Látod ahogy egy anyuka játszik a boldog kölkével, akkor azt írod: "gyereket nevelni jó" vagy "játszani jó". Nem azt: " Az emberek szeretnek gyereket nevelni" vagy " Gyerekkel szeretnék játszani". Ha látsz egy zacskót amit kavargat a szél és teccik akkor azt írod: "kavarogni jó". A lényeg hogy kísértetként megvond magadtól a világot, hogy semmivel se legyen közvetlen kapcsolatod. Ha jól csinálod, akkor amíg tart a kisérlet nagyon fogod élvezni a nézegetést, de a vége felé (1 max. 2 nap) elvonási tüneteid lesznek. Nagyon szeretnél majd leülni a géphez, meg telefonálni, meg minden és az jó. Azért kell ez, hogy meg tudd határozni hol kezdődik a világ és hol kezdődsz te. És fontos hogy a jegyzetfüzetbe lejegyezve álljon, hogy te mit szeretnél a világból. Őszintén jegyezgess mert ezt csak te látod. Az értelme ennek a kísérletnek, hogy lásd a különbséget a világ (érzéklet) és te közted (érzékelő). Ha ezt sokat és jól csinálod, megtanulhatsz láthatatlan lenni.

Ahogy Ikkyu mester mondta:

"Csak egyetlen koan számít. Te."

No comments: